Melkeallergi eller laktoseintoleranse ? vet du forskjellen?

Melkeallergi og laktoseintoleranse blir ofte brukt om hverandre. – Dette er ulike diagnoser som opptrer noe forskjellig og hvor en ikke alltid trenger ? utelate alle meieriproduktene fra kostholdet, forteller Terese Glemminge Arnesen, ern?ringsfysiolog i Melk.no.
Melkeallergi og laktoseintoleranse er ikke det samme og har ulik innvirkning p? hvordan du kan sette sammen kostholdet ditt. Dersom du mener at du eller ditt barn kan reagere p? melk og meieriprodukter p? en eller annen m?te, er det viktig ? f? en utredning hos fastlegen din eller hos en klinisk ern?ringsfysiolog. De vil kunne hjelpe med ? utf?re tester, gi informasjon og tilrettelegge kostholdet.
– Melk og meieriprodukter er kilde til b?de proteiner, kalsium, jod, magnesium, B12 og B2. Det er derfor viktig ? f? klarhet i om man m? ta matvarene helt ut av kostholdet, eller om man fortsatt kan spise noe. Dersom man har en allergi og m? holde seg helt unna melk og meieriprodukter vil man kunne f? hjelp til hvilke erstatninger kostholdet b?r inneholde for fortsatt ? dekke behovet for n?ringsstoffer som melk og meieriprodukter er rike p?, som blant annet kalsium, forteller Glemminge Arnesen videre.
Melkeallergi
En melkeproteinallergi kalles ofte melkeallergi p? folkemunne og betyr at kroppens immunforsvar reagerer p? et eller flere av proteinene i melk og meieriprodukter. Cellene i immunforsvaret ser p? proteinet som ?fremmed? og setter i gang en reaksjon med antistoffer som skal forsvare kroppen. Symptomene vil ofte komme raskt, fra noen minutter til en halv time. Det kan likevel g? noe lenger tid, men sjeldent mer enn et par timer.
– Symptomene p? melkeallergi kan komme fra flere organer. Det er vanlig med reaksjoner fra hud, mage-tarmkanal og luftveiene. Ved en melkeallergi m? en utelate alle meieriprodukter fra kostholdet, Glemminge Arnesen i Melk.no.
Les mer om melkeallergi her
Laktoseintoleranse
Intoleranse betyr ?manglende evne til ? t?le?. I forbindelse med melk inneb?rer dette at man t?ler laktose (melkesukker) d?rligere, fordi evnen til ? bryte ned laktose er redusert. Melk og meieriprodukter inneholder naturlig laktose, eller melkesukker. Dette spaltes i tarmen til glukose og galaktose av et enzym som kalles laktase. Det er n?dvendig at laktose brytes ned p? denne m?ten for at det skal kunne absorberes i tarmen. Ved laktoseintoleranse er laktase frav?rende eller redusert, slik at spaltingen ikke skjer. Dersom laktosen ikke brytes ned, vil den bli v?rende i tarmen og gi symptomer som mageknip, oppbl?sthet, diaré og oppkast. B?de barn og voksne vil kunne ha disse formene for symptomer ved en laktoseintoleranse.
– De fleste som har laktoseintoleranse t?ler litt laktose fra mat og drikke i l?pet av en dag, men mengden laktose den enkelte t?ler uten ? f? symptomer varierer fra person til person. De aller f?rreste trenger laktosefri kost. Mange t?ler opp mot 12 gram laktose om dagen. Det tilsvarer for eksempel ett glass melk, to osteskiver og et yoghurt- eller skyrbeger til sammen, avslutter Terese Glemminge Arnesen, ern?ringsfysiolog i Melk.no.
Lurer du p? hvor mye laktose du t?ler?
Ved en laktoseintoleranse er det individuelt hvor mye laktose man kan t?le uten ? f? symptomer, og meieriprodukter inneholder ulike mengder laktose.

Test deg selv med laktosekalkulatoren her.
Les mer om laktoseintoleranse her

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er et kompetansesenter innen norsk melk og meieriprodukter. Vi har kunnskap innen ern?ring, tilberedning av mat og undervisning, og driver merken?ytral informasjonsvirksomhet. Les mer p? www.melk.no

Authors
Top